شبکه بهداشت و درمان شهرستان اقلید
آنچه باید از از پشه آئدس و بیماری تب دنگی بدانیم
پشه «آئدس» معروف به ببر آسیایی، یکی از پشههای رایج در مناطق استوایی جهان است، به ویژه در مناطق آسیای جنوب شرقی از جمله مالزی و سایر کشورهای این منطقه؛ این پشه به عنوان یک ناقل بیماریهای خطرناک و کشنده شناخته شده است.
یکی از بیماریهای مهمی که در اثر این پشه منتقل میشود، تب دنگی Dengue Fever)) است؛ تب دنگی یکی از بیماریهای واگیرداری است که در بسیاری از کشورها شیوع دارد و می تواند به تلفات انسانی منجر شود. پشه آئدس به دلیل ویژگی های خاص خود، مثل سرعت گسترش و تکثیر سریع، مقاومت به حشرهکشها و توانایی سازگاری با محیط های شهری و روستایی، به یک تهدید جدی در حوزه بهداشت عمومی تبدیل شده است.
شیوع بیماریهایی که در اثر این پشه منتقل میشود، باعث افزایش نگرانی ها در جوامع محلی و جهانی شده است؛ مقابله با این تهدید بهداشتی نیازمند شناخت دقیق تر درباره بیولوژی و رفتار این پشه است.
تب دنگی (Dengue Fever)
این بیماری با نام «تب استخوانشکن» هم شناخته میشود و عامل انتشار آن پشه «آئدس» است؛ بیماری تب دنگی خفیف، باعث تب شدید و علائم شبیه آنفولانزا میشود، اما در موارد شدیدتر می تواند خطرناک تر باشد و زندگی فرد را تهدید کند.
ویروس از پشه آلوده به انسان منتقل میشود؛ یک پشه فردی را که به ویروس دنگی آلوده است، مورد خونخواری قرار می دهد و وقتی پشه شخص دیگری را می گزد، بدین ترتیب ویروس منتقل می شود؛ ممکن است فرد بیش از یک بار به این بیماری مبتلا شود که اغلب بار دوم خطرناک تر است و شاید علائم خود را شدیدتر نشان دهد.
درمان تب دنگی
تاکنون هیچ داروی خاصی برای درمان تب دنگی به تایید نرسیده است؛ بهترین راه پیشگیری از بیماری تب دنگی، جلوگیری از گزش پشه های آلوده است، به ویژه اگر در منطقه گرمسیری زندگی میکنید یا به آنجا سفر کردهاید، این موضوع اهمیت بیشتری دارد؛ این پشه در طول روز نیش می زند و بیشترین زمان نیش زدن آن، دو ساعت بعد از طلوع آفتاب و دو ساعت قبل از غروب آفتاب است.
پیشگیری از ابتلا به تب دنگی
- در داخل منزل از مواد دافع حشرات استفاده کنید.
- آب گلدانها را هر روز عوض کنید و داخل آنها را بشویید.
- هنگام خروج از منزل از لباس های رنگ روشن آستین بلند استفاده کنید.
- پردههای درب و پنجره را طوری قرار دهید که از ورود پشهها به داخل جلوگیری شود.
- برای کاهش جمعیت پشهها، باید مکانهایی که در آن پشهها تولید مثل میکند را از بین برد؛ این مکان ها شامل لاستیکهای قدیمی، قوطی های کنسرو یا گلدانهایی است که امکان جمع شدن آب در آن وجود دارد.
- آبخوری پرندگان و ظروف آب حیوانات خانگی را به طور منظم عوض کنید.
تشخیص تب دنگی
نشانههای تب دنگی به برخی بیماریهای دیگر، مانند تب حصبه، مالاریا، آنفلوآنزا، کرونا شبیه است و این امر گاهی میتواند تشخیص دقیق را به تاخیر بیندازد. در صورت بروز علائم بیماری توصیه می شود ضمن مراجعه به پزشک، علائم و سابقه پزشکی و زمان مسافرت خود را به پزشک اعلام کنید؛ همچنین می توان برای تشخیص دقیق تر بیماری به مرکز بهداشت شهدای انقلاب، واقع در بلوار سیبویه مراجعه و یا با شماره 37389115 تماس بگیرید.
«مسلم رخ »، کارشناس مباره با بیماری های واگیر مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز