01 آذر 1403

  • 1403/05/24
  • - تعداد بازدید: 72
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
شبکه بهداشت و درمان شهرستان اقلید

پیشگیری از ابتلا به بیماریها در سفر اربعین

معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل مطرح کرد:

پیشگیری از ابتلا به بیماریها در سفر اربعین

دکتر سیدمهدی میرغضنفری با اشاره به گرم و خشک بودن اقلیم کشور عراق و گرمای شدید فصل تابستان، بر رعایت تدابیر طب ایرانی متناسب با این فصل؛ خصوصا برای گرم مزاجان تاکید کرد.

 

به گزارش روابط عمومی دفتر طب ایرانی و وزارت مکمل بهداشت؛ دکتر سید مهدی میرغضنفری، معاون تعالی این دفتر، با توجه به اهمیت سلامت زائران در پیادهروی اربعین به چند توصیهمهم برای حفظ سلامت زائران در این سفر اشاره کرد.

وی با اشاره به گرم و خشک بودن اقلیم کشور عراق و گرمای شدید فصل تابستان، بر رعایت تدابیر طب ایرانی متناسب با این فصل؛ خصوصا برای گرم مزاجان تاکید کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش با بیان اینکه آفتاب زیاد و شدید، خصوصا برای گرم مزاجان می تواند منجر به خشکی پوست سر و مو و مغز و بی خوابی و عصبی شدن و گرمازدگی و عطش غیرقابل بهبود و بی اشتهایی شود؛ بر انتخاب لباسهای نخی و خنک، استفاده از چتر برای جلوگیری از تابش مستقیم آفتاب، پیاده روی آهسته در ساعاتی که گرمای هوا کاهش می یابد تاکید کرد.

معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل ادامه داد: مزاج خودمان را فراموش نکنیم و خود را در معرض غذاهای مختلف با مزاجهای متفاوت قرار ندهیم. ممکن است خلط صفرا که خیلی گرم است و با تندی جات و سرخ کرده ها و استرس و بی خوابی تحریک و تولید می شود، بالا برود بنابراین از خوردن غذاهای سرخ کردنی و غذاهایی که ادویه های زیاد دارند یا تند و شور و شیرین هستند خودداری کنیم. همچنین از پرخوری و در هم خوری که منجر به امتلاء یا پری بدن از خلط بلغم و دم و سنگینی و کرختی می شود خودداری کنیم. غذاهای مانده و سخت هضم سنگین یا دارای عدس و بادمجان، نیز سودا را زیاد کرده که باعث گرفتگی شدید عضلات و بی خوابی می گردد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش افزود: پاشیدن مقداری پودر لیمو عمانی بر روی غذا ها به دلیل طبع خنکی که دارد میتواند جلوی گرمازدگی را بگیرد.

معاون پژوهشی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش توصیه کرد: حتما مقداری نمک همراه داشته باشید، نمک جز بهترین پاک کننده ها و میکروب کش ها است، کمی قبل و بعد غذا بچشید یا در آب ریخته و دهان شویه و غرغره کنید.

دکتر میرغضنفری با اشاره به اینکه سفر به طور کلی باعث بهم خوردن نظم بدن و ابتلا به یبوست میشود توصیه کرد مقداری برگه زردآلو و آلوبخارا که ملین های با طبع خنک هستند؛ همراه خود داشته باشید. 

وی ادامه داد: به طور کلی از خوردن خوراکی های با طبع گرم مثل خرما خودداری کرده و به جای آن از مویز یا بادام خام و یا آلبالو خشک استفاده کنید.  

دکتر میرغضنفری اظهار داشت: از خوردن چای غلیظ و قهوه خودداری کرده و برای جلوگیری از تشنگی زیاد مقداری دانه های لعاب دار مثل دانه اسفرزه، تخم شربتی، تخم بالنگو را به آب اضافه کنید و بنوشید.

وی با بیان اینکه در این سفر احتمال ابتلا به بیماریهای ویروسی و آنفولانزا زیاد است افزود: مقداری بابونه اویشن و مرزن جوش  که خاصیت ضد ویروسی و ضد التهابی دارند را همراه خود داشته باشید، شبها مقداری از آنها را درون آب جوش ریخته و بخارات آن را استشمام کنید، این کار سبب پاکسازی و پیشگیری از ابتلا به این بیماریها میشود.

معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل داشتن خواب راحت توصیه کرد تا شبها مقداری روغن بفشه درون بینی ریخته و یا پیشانی را با آن ماساژ دهید. همچنین برای پیشگیری از تاول پا شبها پاها را با روغن بادام یا زیتون ماساژ دهید. قرار دادن پاها در حنا قبل از سفر نیز میتواند به پیشگیری از ترک خوردگی و تاول پا کمک کند.

وی در پایان توصیه کرد برای پیشگیری از بیماریهای گوارشی از خوردن سبزی خوردن و کاهو خودداری کرده و میوه ها را به صورت پوست کنده میل کنید.

دکتر نفیسه حسینی یکتا، مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل با اشاره به اینکه بیشترین دغدغه ما گرمازدگی زائران است؛ اظهار داشت: برای جلوگیری از گرمازدگی به هیچ عنوان بین ساعت ۱۱ تا ۳ بعداز ظهر که گرما به اوج خود میرسد، پیادهروی نکنید. سعی کنید در این ساعات بیشتر به استراحت مشغول باشید و از غروب تا پاسی از شب به پیادهروی ادامه دهید. لباسهای خنک و نخی بپوشید و از کلاه و عینک استفاده کنید.

وی افزود: در صورت بروز علائم گرمازدگی شامل گیجی، عدم تعادل، سردرد، تهوع و بالا بودن دمای بدن، خود را به محل سایه و خنک برسانید.

دکتر حسینی یکتا ادامه داد: خوردن نوشیدنیهایی مانند شربت سکنجبین و خاکشیر، شربت آب لیمو، شربت آلبالو، شربت بید مشک، گلاب، تخمشربتی و تخم خرفه میتوانند به جلوگیری از گرمازدگی کمک کند.

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل اظهار داشت:  اضافه کردن مقدار کمی آب لیمو یا سرکه به آب میتواند به رفع تشنگی کمک کند. اسپری کردن گلاب به سر و صورت و شستشوی سر و گردن و سینه با آب خنک یا گلاب نیز موثر است.

دکتر حسینی یکتا با بیان اینکه در پیادهروی اربعین فعالیت بدنی عملاً زیاد میشود؛ تصریح کرد: افرادی که به این مقدار فعالیت عادت ندارند، قبل از سفر فعالیت بدنی خود را زیاد کنند و بعد از بازگشت از سفر نیز حتماً به ورزش ادامه دهند.

وی تاکید کرد: اگر مبتلا به بیماری خاصی هستید حتما داروهای خود را در این سفر همراه داشته باشید؛ به خصوص اگر به دیابت، بیماری قلبی، تنفسی یا کلیوی یا سایر بیماریهای زمینهای مزمن مبتلا هستید باید دارو همراه خود داشته باشید.

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل  با اشاره به افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای ویروسی و آنفولانزا در اجتماعات گفت: بهتر است در مکانهایی که ازدحام جمعیت وجود دارد از ماسک استفاده کنید. مخصوصا افراد مبتلا به بیماریهای دیابت و قلبی عروقی این موارد را بیشتر رعایت کنند.

دکتر حسینی یکتا افزود:  روزانه غرغره حلق و شستشوی بینی با آب گرم یا محلول آب و نمک را انجام دهید و اگر علائمی شبیه آنفلوانزا (تب، سرفه، گلودرد) پیدا کردید، حتما از ماسک استفاده کرده و به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید.

وی تاکید کرد: تا گرسنه نشده اید سراغ خوردن نروید، غذا را خوب بجوید، از پرخوری و در هم خوری و خوردن غذاهای سنگین، چرب و پر ادویه خودداری و در صورت امکان بیشتر غذاهای آبکی مثل سوپ و آش مصرف کنید.

وی در خصوص پا درد که مشکل شایع در پیاده روی اربعین است، بر استراحت متناوب در حین پیاده روی و استراحت کامل شبانه تاکید کرد و گفت: میتوانید شبها پاها را با آب نمک به اضافه روغن بادام یا زیتون ماساژ دهید، ماساژ باید از نوک و لابلای انگشتان پا شروع شده به سمت زانو و کمی بالاتر باشد تا درد و ورم را رفع کند و نیز وقتی نشسته و خوابیدهاید، پاها را کمی بالاتر از سطح بدن بگذارید.

دکتر حسینی یکتا با اشاره به احتمال گزش حشرات توصیه کرد زائران حتما لباسهای آستین بلند و شلوار بلند و جوراب پوشیده و از کرم یا مواد دافع حشرات برای مناطقی از پوست که با لباس پوشیده نمیشوند، استفاده کنند.

وی در پایان رعایت تدابیر حفظ سلامتی و نکات بهداشتی را بهترین راه برای تامین سلامت در این مسیر طولانی دانست تا همه زائران با صحت و سلامت این سفر معنوی را به پایان برسانند.

 

 

تهیه وتنظیم:مرضیه ظفرناک-کارشناس طب ایرانی -واحد سلامت خانواده جمعیت و مدارس مرکز بهداشت شهرستان اقلید

منبع:دفتر طب ایرانی ومکمل وزارت بهداشت ودرمان آموزش پزشکی

 

 

  • گروه خبری : تازه های سلامت
  • کد خبری : 106853
کلیدواژه